Průvodce pro nové chovatele – 3. část Jedeme si pro štěně!

Nastal velký den! Jedeme si pro Našeho nového psího kamaráda. Máme doma vše připraveno – pelíšek, hračky, misky, vybrané místo pro pelíšek, štěně má už jméno. Jsme také domluveni s chovatelem na způsobu úhrady a převzetí štěněte, nic nám tedy nebrání v určený den se pro štěně vypravit. A na co se můžeme připravit?

Převzetí štěněte obecně

Štěně bychom si měli převzít pouze tehdy, pokud je ve správném věku, zdravé, očkované, odčervené a nově také očipované. V dobrém chovu je toto vše samozřejmostí, ale může se stát cokoli. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, měli byste s chovatelem o nich hovořit. Předpokládám, že pokud narazíte na v dnešní době často diskutovanou a silně neetickou množírnu, tak od odběru štěněte odstoupíte. Víceméně určitou jistotou může být, že se na štěně pojedete podívat již dříve před odběrem, řekněme kolem 8 týdne jeho věku. Nám se to vždy vyplatilo, naše štěně jsme vždy viděli s ostatními štěňaty, dokázali jsme si udělat představu o celém vrhu a péči o něj a o jeho celkovém zdraví. Navíc jsme vždy viděli matku štěňat, což nám také hodně napoví.

Co mít sebou k převozu štěněte

Misku na vodu, malý obojek a vodítko, přepravní bedýnku nebo tašku. Také vodu pro štěně, vodu a ručník pro nás a na případné umytí auta, hodně moc papírových utěrek.

Když přebíráme štěňátko

Odběr štěněte předpokládá určité předchozí administrativní kroky. Cenu a formu úhrady štěněte a zejména doporučuji kupní smlouvu. Řada chovatelů dá novému majiteli sebou i malý manuál, jak se o štěně starat, čím ho krmit a další informace.

Nutné je se dozvědět:

  • kdy a proti čemu bylo štěně očkované,
  • zda a kdy bylo odčervené,
  • kdy bylo čipované. Samolepku nebo papírovou informaci o číslu čipu je vedle očkovacího průkazu jedna z věcí, které musíte bezpodmínečně dostat.
  • Pokud je štěně čistokrevné, doklad o původu dostanete až po zápisu vrhu do plemenné knihy, takže později. Chovatel vám musí říct, kdy přibližně vám doklady pošle.

Pak už můžete štěně převzít. Mám tu nejlepší zkušenost si říct o malý kousek látky, deky nebo něčeho, co bylo v pelíšku u mámy a všech dalších štěňat kvůli pachu. Je dost pravděpodobné, že tento „kousek domova“ zmírní štěněčí žal z opuštění mámy a sourozenců pro první den. Určitě se vyptejte, na jakou stravu bylo štěně zvyklé, a pro první dny ji neměňte.

My jsme s naší Tosinkou dostali od chovatelky Tosinčin původní obojek, krabici krmiva na kterou byla zvyklá, hračky na cestu a onu vzácnou deku, kterou zkušená paní chovatelka dala do pelechu ke štěňatům již den předem.

Jedeme domů – převoz štěněte

Cestou několikrát zastavíme, podle délky cesty. Protáhneme se, proběhneme (pozor ať nám štěně neuteče, nemá se kam vrátit a vás ještě nezná), napijeme se trochu vody – všichni. Doma už máme všechno připravené

Dovoz štěněte ze zahraničí se malinko liší, o tom v některém z příštích pokračování. Příště se budeme věnovat prvním dnům štěněte u nás doma.

Psí i Vaše štěstí Vám přeje Stela z Puppydu