Pes a zákon – zjistěte, jaké máte povinnosti

Ani v takové pejskařské velmoci, jakou Česká republika bezesporu je, si čas od času není od věci připomenout, jaké všechny má majitel psa práva a povinnosti. Neznalost totiž, alespoň pokud jde o právo, neomlouvá. Mít přehled o tom, co po vás české zákony požadují, vám jednak pomůže vyhnout se tučným pokutám, jednak to také posiluje osobní zodpovědnost každého majitele psa, což je velmi užitečné. I díky povinnému očkování se nám v Čechách povedlo některé psí nemoci téměř vymýtit.

Majitel je odpovědný, i když dojde na nehodu

Z výkladu našeho práva je za chování psa vždy odpovědný majitel. Zákon se nevztahuje jenom na chování psa, ale i na prostor a místo, kde se pes pohybuje. Při porušování může dojít k odebrání či usmrcení zvířete (třeba pokud někoho napadne a vážně zraní), nejčastěji dojde ale k udělení pokuty.

Pokud pes neposlouchá, uteče, vběhne pod auto a způsobí nehodu, přebíráte za celý incident odpovědnost vy jako majitel. A je dobré na to myslet pokaždé, když pouštíte svého jakkoli vycvičeného a spolehlivého psa z vodítka. V tomto případě je na místě přemýšlet o případném pojištění odpovědnosti za psa. To se vztahuje i na věci, které pes zničí. Pojistka funguje také v případě, že pes někomu ublíží.

Očkování a další povinnosti

Začátkem roku minulého vstoupila v platnost povinnost každého psa označit mikročipem. Jedná se novelu veterinárního zákona. Při nedodržení hrozí majiteli pokuta až ve výši 20 000 Kč. Více informací lze nalézt na stránkách státní veterinární správy. To platí pro každého psa nejpozději do 3 měsíců věku. Čip sice nemáte povinnost nikde registrovat, což budí celkem úsměvné reakce, čip ale váš kamarád mít musí.

Veterinární zákon také ukládá povinnost majitelům sledování dobrého zdravotního stavu zvířete a v případě potřeby mu poskytnout první pomoc.  Dále je povinností naočkovat psa proti vzteklině v období 3-6 měsíců věku zvířete. To je spojené i s pravidelným přeočkováním v intervalu 1-3 roky, dle typu použité vakcíny. Díky tomu se toto onemocnění na území v České republice téměř nevyskytuje. Samozřejmostí je očkování v případě, že se pes nachází v dobrém zdravotním stavu. Uschovejte si očkovací průkaz, bude se hodit, pokud se psem cestujete do zahraničí. Pokus svého psa proti vzteklině očkovat nenecháte, hrozí vám pokuta až 10 000 Kč.

Placení poplatků se spousta majitelů vyhýbá

Povinnost přihlásit pejska na místním obecním úřadě a platit za něj správní poplatky se týká všech majitelů, začít musíte nejpozději, když jsou pejskovi 3 měsíce. Částka se liší v závislosti na trvalém bydlišti a také na počtu vašich psů. Tato povinnost se netýká lidí s průkazem ZTP, lidem, kteří se zabývají výcvikem psů, nevidomých osob, majitelů útulků nebo např. myslivců. Pokud poplatek nezaplatíte včas, může ho obec zvýšit až na trojnásobek původní částky.

Nejvíce v součtu čeští pejskaři zaplatí za prohřešek proti veřejnému pořádku na území obce, když po psovi neuklidí exkrementy. Pejskařská etiketa (https://www.puppydu.cz/pribehy/sahneme-si-do-svedomi-pejskarska-etiketa/) místy stále pokulhává. V tomto případě hrozí pokuta až 20 000 Kč, pokud vyhlášku porušujete opakovaně, může to být až 30 000 Kč.

V některých částech obce může být zakázán pohyb psa na volno, jinde je potřeba ho mít i na vodítku s náhubkem. Při porušení hrozí pokuta. Pravidla se liší dle vyhlášky konkrétní obce a hrozí pouta až 2 500 Kč. Policie může na místě udělit blokovou pokutu ve výši 2 000 Kč.

Myslivecká stráž je oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř. Ačkoliv se liší přístup jednotlivých myslivců, je toto poměrně častý a medializovaný přístup. Krom zmíněné tragédie vám může být uložena pokuta 30 000Kč.

Autorka: Pavlína Jelínková

Foto: Photo by Caleb Woods on Unsplash

Adopce z útulku aneb jak lovec Zuzka nový domov našla

Můj pes má alergii: co mám dělat?

Psí čumák – všechno, co byste o něm měli vědět