Sacharidy a jejich místo v psí stravě

Sacharidy a lenoch

Moderní výživové směry často považují sacharidy v lidské stravě za zdroj všeho zla. Stejně stále jde o nejrozšířenější látku, kterou na Zemi konzumujeme. Jak to je se sacharidy ve psí stravě? Potřebují je psi vůbec na něco? Jaké jsou zdroje kvalitních sacharidů a co může ve stravě způsobovat jejich nedostatek. Podívali jsme se sacharidům na zoubek.

Sacharidy pocházejí převážně z přírodních zdrojů. Základem sacharidu je cukerná jednotka. Podle toho kolik takových cukerných jednotek sacharid obsahuje, mluvíme o něm jako o jednoduchém nebo složeném.

Důležité stavební kameny

Sacharidy nejsou v psí stravě nezbytně nutné. Pes totiž umí využít aminokyseliny z bílkovin a syntetizovat glukózu v játrech. I tak ale mají ve výživě psa svou roli. Kromě toho, že dodávají psovi potřebnou energii pro pohyb nebo fungování metabolismu, jsou sacharidy zodpovědné také za teplo při látkové výměně a slouží jako stavební kameny pro vytváření jiných živin. Bez sacharidů může pes nějakou dobu žít, pak ale bude hubnout. Jsou tedy důležité pro vyvážený a spokojený psí život.

Sacharid je vlastně škrob. Většinou ho najdete v hlízách, obilovinách nebo luštěninách. Mimochodem, o přílohách jsme napsali celý článek, pamatujete? Zatímco jednoduché cukry jako fruktózu či glukózu zvládne pes strávit i syrové, komplikovanější sacharidy je nutné tepelně upravit. Zajímavé je, že lehce stravitelné škroby, třeba z rýže nebo ovsa, o něco málo snižují stravitelnost bílkovin. Polysacharidy z luštěnin snižují stravitelnost bílkovin dokonce až o 20 %.

Kolik sacharidů je potřeba?

Podle všeobecného převládajícího konsenzu odborníků by jedna krmná dávka měla obsahovat 20-40 % sacharidů. Záleží to, jako vždycky, na věku, zdravotním stavu, aktivitě a kondici psa. Nadbytek sacharidů se totiž přemění na tuky, což vede k nadváze, zatížení celé soustavy i cukrovce. O úskalích psí obezity jsme psali tady.

Pozor na pšenici i lepek

Zkontrolujte, zdali sacharidy ve vašich granulích nepocházejí z pšenice nebo kukuřice, které se obecně nepovažují za kvalitní zdroje těchto živin. Vhodnější je oves nebo hnědá rýže. Pozor dávejte také na lepek. Ten se vyskytuje v živném pletivu semen obilovin a může způsobovat trávicí obtíže průjmy a záněty. Grain-free granule neobsahují běžné obiloviny, takže jsou ideální pro pejsky, kterým lepek nedělá dobře.

Nejčastější zdroje sacharidů: co je o nich dobré vědět?

•   Rýže: často používaná, výživná a dobře stravitelná.

•   Kukuřice: kontroverzní, obsahuje potřebné komplexní sacharidy, vitamíny a vlákninu, ale sama o sobě je špatně stravitelná, musí proto být perfektně zpracovaná.

•   Oves: obsahuje více bílkovin a tuků, je dobře stravitelný a vhodný pro psy s cukrovkou.

•   Pšenice: nejvíce alergenní, způsobuje nadýmání, pozor na poruchy zažívání.

•   Proso: chutné a dobře stravitelné, neobsahuje lepek, optimální výživové vlastnosti.

•   Ječmen: psům chutná, méně alergenní, vhodný při srdečních chorobách.

A poučení na závěr? Když tedy budete, jak jste mohli sledovat v našem seriálu o živinách, studovat obsahy granulí kvůli bílkovinám, nezapomeňte se kouknout i na sacharidy.

Autor: Pavlína Jelínková

Foto: Photo by Sophie Elvis on Unsplash

Ach ty granule! Co všechno se o nich vyplatí vědět?

Vitamíny – klíč ke zdravému životu

Psí granule a minerály: důležitý je obsah popela